Läkemedel mot håravfall

06 Feb 2014 22:33
Tags

Back to list of posts

De flesta män med för tidigt håravfall är genetiskt predisponerade för androgen alopeci - ett tillstånd som kallas oftast manligt håravfall. Manligt håravfall beror på effekterna av testosteron-den primära manliga könshormonet. Detta hormon är närvarande i höga halter i kroppen efter puberteten, och omvandlas till dihydrotestosteron (DHT) på grund av handlingen av enzymet 5-alfa reduceras. DHT fungerar på hormonreceptorer i dina hårsäckar och saktar produktionen av hår i hårbotten. Detta resulterar i hår som är kortare och tunnare än normalt, och ibland slutar håret växa helt. Denna process som sker gradvis kommer så småningom resultera i fullständig eller partiell skallighet.

Stadier av manligt håravfall
Uppkomsten av androgen alopeci börjar vanligtvis i slutet av puberteten och bestäms vanligtvis av ditt genetiska arv. De flesta män börja upplever håravfall under 30 årsåldern. Håravfall uppstår inledningsvis som en vikande hårfäste och gradvis fortskrider till gallring hår på toppen av huvudet. Slutligen att båda områden konvergera att bilda en U-form runt sidorna och baksidan av huvudet. De återstående hår, om några, blir finare i textur och tillväxten saktar ner. Måttlig håravfall som uppstår på grund av hormonella orsaker drabbar de flesta män i 50 års ålder. Denna hormonella tillstånd kan vara ärftlig i naturen.

Vad är Propecia?
Propecia (aktiva substansen Finasterid) är ett populär receptbelagt piller som används vid behandling av ärftligt håravfall. Detta kliniskt testade läkemedel har visat att förhindra ytterligare håravfall och främja hårväxt i cirka 80% fall. Propecia är ganska passande för långsiktig behandling i de flesta fall av androgen alopeci. Finasterid, den aktiva ingrediensen som finns i Propecia, hjälper till att minska dihydrotestosteron (DHT) nivåer i hårbotten av genetiskt predisponerade män.

Hur fungerar Propecia?
Testosteron omvandlas till DHT på grund av effekten av 5-alfa reduktas, finasterid blockerar effekten av detta enzym som sänker nivåerna av DHT i hårbotten. Detta minskar den negativa effekten av DHT på hårsäckarna och förhindrar eller vänder ens håravfall. Finasterid har rapporterats minska DHT nivåer med ca 60%. Behandling med Propecia måste fortsättas i ca 3-6 månader för optimal fördelar.

Möjliga biverkningar av Propecia
Som andra läkemedel, kan Propecia också ge biverkningar i din kropp, som kan omfatta sexuella problem såsom tillfällig impotens och låg libido. Men de flesta av dessa biverkningar är av övergående natur och brukar försvinna utan behandling. Gravida kvinnor, måste framför allt undvika någon form av kontakt med finasterid, eftersom det är känt för att orsaka fosterskador i en manliga fostret. Det är tillrådligt att följa din läkares anvisningar när du tar denna medicin. Propecia har utformats specifikt för att behandla symtom på mönster skallighet hos män. Det kan inte tas av kvinnor med kvinnlig skallighet, inte heller kan det förskrivas för män som drabbas av håravfall på grund av cancer eller kemoterapi.

Comments: 0


Om inget annat nämns är denna sidas innehåll licensierat under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License